5.4.14

Scutiti niste bani - de Ad Schaerlaeckens


Scutiti niste bani

articol de Ad Schaerlaeckens
În columbofilia moderna, e greu sa ai succes daca ignori veterinarul sau medicamentele. Unii consulta medicul veterinar înainte de
startul sezonului competitional, înainte de începerea sezonului de reproductie si a celui de napârlire, altii îl viziteaza în fiecare luna sau chiar saptamânal. Sunt unii oameni care solicita consult de specialitate numai atunci când considera ca pasarile au o problema de sanatate sau dupa o etapa proasta, altii au propriul medic veterinar care se deplaseaza la domiciliul lor aproape în fiecare luna pentru control. Printre crescatorii care nu au apelat aproape deloc la ajutorul omului în halat alb se numara Klack si subsemnatul. Ceea ce am încercat sa facem, atât eu cât si regretatul Klack, a fost sa prevenim aparitia problemelor.  
MOTIV
- Îmi dau toata silinta pentru a tine sub control tricomonoza de unul singur. Suna a lauda, dar cred ca îmi pot da seama daca pasarile au nevoie de tratament. Asta se întâmpla atunci când puii nu cresc armonios, ci slabesc, si atunci când produc excremente apoase, care miros foarte urât. Atunci când corpul porumbeilor maturi nu este ferm si gâturile nu sunt curate (prezentând mucozitati), nu ma duc la veterinar, ci tratez.
- Nu tratez niciodata împotriva coccidiozei de vreme ce asta nu ar trebui sa fie o problema într-un mediu uscat.
- Nici paratifosul nu reprezinta o problema pentru mine atâta timp cât nu îmi asum nici un risc si tratez în fiecare toamna, timp de doua saptamâni.
- Încerc sa previn aparitia problemelor respiratorii folosind un medicament ieftin, aplicat în perioada de iarna. Acesta se numeste oxigen. Mi-l procur tinând pasarile în voliere deschise, indiferent de starea vremii.
- si cu Adeno/Coli rar am avut probleme.

Cu mult timp în urma, unii dintre puii mei sufereau de infectia cu Coli, iar ceea ce am facut a fost… nimic! Unii au murit, îmi pare rau pentru ei, poate ca le-as fi salvat vietile daca i-as fi tratat, dar am sfârsit prin a detine în crescatorie pasari care sunt mai putin vulnerabile.  
DISCUTII
Asta nu înseamna ca nu discut niciodata cu medicul veterinar sau cu oamenii de stiinta. Pe timpul iernii particip la multe seminarii, alaturi de o serie întreaga de medici veterinari. Îmi plac seminarele, însa cel mai mult îmi place intervalul acela de o ora care urmeaza dupa sfârsitul seminarului sau dineurile care se organizeaza la sfârsit. Atunci e momentul când se se aduna laolalta toti participantii, inclusiv veterinarii si/sau cercetatorii. E de la sine înteles ca atunci discutam despre problemele de sanatate si medicatia porumbeilor. Însa e oarecum ciudat sa-i vezi pe acei oameni, care se presupune ca stiu totul, cum se contrazic pe marginea atât de multor subiecte. În special în privinta vaccinarii împotriva paratifosului, care e o tema controversata. Spre surprinderea mea, niciodata nu am întâlnit pâna acum un medic veterinar sau un cercetator care sa nu promoveze otetul (de mere), desi acest produs nu le aduce nici un profit.     
 OTETUL sI USTUROIUL
Cele mai mari probleme de sanatate cu care se confrunta porumbeii sunt salmoneloza, tricomonoza si Adeno/coli. Agentii patogeni care provoaca aceste boli se raspândesc prin intermediul apei si multi dintre “oamenii isteti” sunt de accord ca otetul este un bun dezinfectant. Otetul este un dusman natural al multor bacterii, mentine un echilibru în interiorul sistemului digestiv si are chiar un efect pozitiv asupra digestiei hranei. Se presupune ca e un dezinfectant mai bun decât clorura de var împotriva salmonelozei. Am auzit un cercetator spunând ca noi, crescatorii de porumbei, am scuti niste bani daca am pune frecvent otet de mere PLUS usturoi în apa de baut a porumbeilor. Astfel, nu va mai trebui sa administram atât de multe antibiotice mai târziu. E important sa reîmprospatam frecvent apa de baut, sa punem apa proaspata, curata, deoarece apa contaminata e unul dintre cele mai des întâlnite medii de raspândire a agentilor patogeni, acestia trecând de la un porumbel la altul pâna se contamineaza tot efectivul. Dar apa care contine si putin otet ar trebui sa fie si mai buna.     
ACUM CRED
Un cercetator foarte documentat a afirmat odata ca stropirea sistematica a peretilor cu putin otet diluat în apa e mult mai eficienta decât varuirea pe care multi crescatori o aplica. Cei care mi-au citit articolele sau ma cunosc personal stiu ca sunt sceptic în privinta majoritatii aditivilor care sunt promovati atât de agresiv prin intermediul canalelor media. Odata am crezut în eficienta iaurtului sau a laptelui batut în stoparea Adeno/coli (boala pasarilor tinere), dar mi-am pierdut încrederea în aceste produse. Nici în otet nu am crezut vreodata. Însa, dupa multe discutii cu medicii veterinari si oamenii de stiinta si dupa ce l-am întâlnit pe tipul care n-a mai avut probleme cu Adeno/coli si tricomonoza de când a început sa administreze frecvent otet de mere si usturoi în apa de baut, am început sa am dubii si sa devin un partizan al acestei metode. Nu-mi pot imagina ca toti acesti specialisti sa se însele în privinta unor produse care oricum nu le aduc nici un profit. 
Sursa articol   :                            http://www.schaerlaeckens.com/                                  © Ad Schaerlaeckens


Niciun comentariu: