6.4.14

Corect sau gresit ?


Autor: Ad Schaerlaeckens

Nu eram sigur ca starea de sanatate a porumbeilor mei era buna, asa ca m-am dus la medicul veterinar. “Totul este în regula, pur si simplu sunt iesiti din forma si nu are rost sa tratati pasarile care
nu sunt bolnave. Aveti si dumneavoastra un pic de rabdare”, mi-a spus el. Doua saptamâni mai târziu, s-a dovedit ca avusese dreptate. Vremea s-a schimbat, conditia fizica s-a îmbunatatit si au concurat bine. Când i-am spus unui prieten columbofil ce s-a întâmplat, acesta mi-a replicat: “Eu nu îmi asum riscuri. În prima zi a saptamânii, tratez împotriva tricomonozei, în prima zi a celeilalte saptamâni împotriva problemelor respiratorii, saptamâna urmatoare împotriva coccidiozei, dupa care procedura se repeta. Astfel, scutesc banii pe care tu îi cheltuiesti cu veterinarul. Mai mult, posibilitatea ca pasarile sa nu fie în forma este mica”. Nu eram deloc de acord cu el. Mai repede as da banii unui veterinar decât sa-mi tratez pasarile împotriva unei boli necunoscute, daca exista una. Ideea e urmatoarea: daca pasarile nu sunt în forma, nu înseamna neaparat ca sunt bolnave. Medicamentele sunt destinate tratarii bolilor, nu aducerii porumbeilor în forma. 
FORMA
Nu eram convins de starea lor de sanatate deoarece le lipsea vitalitatea si nu se napusteau afara sa se antreneze. Cu mult timp în urma, în astfel de cazuri, ma amageam singur spunându-mi ca “nu vor sa se antreneze deoarece vor sa-si apere boxele”. Acum m-am lamurit. Antrenamentul spontan în jurul crescatoriei e cel mai bun indiciu referitor la conditia fizica a porumbeilor. Pestele trebuie sa înoate ca sa aiba gust bun. Porumbeii trebuie sa se antreneze din proprie initiativa ca sa concureze bine. Dar asta nu e tot.

Acest porumbel (99-605) a fost un super reproducator si se afla într-o forma de invidiat. Totusi, de la vârsta de 5 ani a început sa scoata numai oua limpezi. În columbofilie, nu se stie niciodata.
ADEVARAT
- Porumbeii în forma au pudra pe pene;
- Sunt nerabdatori sa faca baie, desi acest lucru depinde si de starea vremii;
- Dimineata, dejectiile nu trebuie sa fie împrastiate prin toata boxa;
- Porumbeii par mai mici iar ochi le stralucesc;
- Talpa piciorului este curata (foarte important!), pe inele nu trebuie sa fie nici urma de gainat;
- Porumbeii în forma nu stau într-un picior;
- si, cum am spus, modul în care se antreneaza e un bun indiciu.
Daca deschideti trapa, acestia trebuie sa zboare afara. Daca în interior mai ramân unele pasari, asta trebuie sa va dea de gândit. si, dupa ce le-ati dat drumul afara si va uitati de jur împrejur, nu ar trebui sa-i mai vedeti. Nu trebuie sa faca nici macar un cerc, ci sa dispara la orizont în linie dreapta. Puii în forma stau pregatiti, cu gâturile întinse, gata sa dea buzna afara cu un zgomot asurzitor când îi lasati liberi. Apoi, dupa câteva secunde, trebuie sa dispara din raza vizuala. Nici unul nu trebuie sa ramâna în interior. 
FARA MÂNCARE
Porumbeii mei par sa fie imuni la Adenoviroza. Nici unul dintre ei nu a suferit de aceasta boala de vreo 15 ani încoace. Pentru alti crescatori, Adenoviroza (“boala pasarilor tinere”) e un adevarat cosmar din moment ce se confrunta cu ea în fiecare an. În cazul unei infectii, NU HRANITI PASARILE timp de 2-3 zile. Le va ajuta sa se recupereze. Bineînteles ca apa trebuie sa fie la discretie. Unii crescatori iau adapatoarea din crescatorie, astfel încât pasarile sa bea mai putin. Asta e o greseala enorma. Porumbeii se deshidrateaza de tot, acest lucru provocându-le moartea.  
PIERDERI
si puilor trebuie sa le acordati libertate sa iasa afara, de preferat pe înserate, pâna în jurul vârstei de 3 luni. Daca, în mod normal, le dati drumul afara seara, iar apoi, într-o zi, îi eliberati dimineata, e posibil sa va dispara. Îmi aduc aminte de un episod ce i s-a întâmplat lui Jos Klak. Datorita vremii frumoase de afara, îngrijitorul crescatoriei sale a vrut sa se duca pe plaja cu sotia si copiii. I s-a spus ca porumbeii trebuie sa se antreneze zilnic, asa ca le-a dat drumul la rasarit. În acea zi, vremea era senina, ceea ce a agravat situatia.
Daca ati cumparat un pui care e prea mare sa-i dati drumul la zbor sau daca vreti sa aduceti un matur în propria crescatorie, eliberati-l seara târziu, preferabil când ploua, alaturi de celelalte pasari. sansele ca pasarea sa se învete sunt mai mari. Din când în când, se întâmpla ca o pasare sa lipseasca de acasa si sa se întoarca mai târziu, sau sa plece din nou pentru mai multe zile. Probabil si-a gasit un partener în alta parte si, într-un final, e posibil s-o pierdeti pentru totdeauna. Ar trebui s-o împerecheati si sa-i dati drumul afara numai pe înserate, când afara e vreme urâta.     
SCALDATUL
Porumbei au nevoie de baie cu regularitate, dar sa nu-i lasati niciodata sa se scalde seara. Vor intra în noapte uzi din moment ce nu vor face miscare si acest lucru le va periclita forma. Dintr-un motiv anume, porumbeii nu au chef sa se scalde în zilele însorite si calduroase asa cum fac oamenii, ci prefera sa faca o baie pe vreme ploioasa. Unii crescatori îsi maseaza pasarile într-o baie calduta la întoarcerea dintr-o cursa dura. Nu strica, însa e pierdere de timp. Acestea nu îsi vor zburli penele, deci apa nu va ajunge acolo unde trebuie, pe suprafata pielii. si sarea de baie special conceputa pentru asa ceva e inutila. Putina sare obisnuita si otet au aceeasi eficienta si sunt si mai ieftine.    
CONTROL
Daca va duceti la medicul veterinar cu mostre de excremente, puneti-le într-o punga de plastic, nu în hârtie de ziar, care se usuca. si, mai indicat, colectati dejectii timp de mai multe zile. E posibil ca, într-o zi anume, porumbeii sa nu elimine nici un ou de parazit intestinal sau coccidii, lucru care va induce în eroare veterinarul. Prelevati mostre timp de mai multe zile, de la mai multi porumbei. Coccidioza se poate vindeca instantaneu când porumbeii se odihnesc într-un adapost uscat.   
NEINSPIRAT
Atunci când importa porumbei, unii crescatori îi împerecheaza între ei “pentru a-i pastra puri.” Gresit! În cazul acesta, împerechezi “necunoscut” cu “necunoscut”. E mai bine sa-i împerecheati cu cele mai bune pasari pe care le detineti. Astfel, veti avea doar un singur “semn de întrebare” si e o cale mai rapida sa descoperiti care import are valoare. Daca este mascul, împerecheati-l cu mai multe femele. E calea cea mai rapida de a afla cât de bun sau prost este.   


© Ad Schaerlaeckens sursa articol : http://www.schaerlaeckens.com

Niciun comentariu: