18.2.14

CUM S-A NĂSCUT O LEGENDĂ-UN MARE COLUMBOFIL -MIKE TYSON

CUM S-A NĂSCUT O LEGENDĂ
Poate cea mai impresionantă poveste a unui columbofil este cea a unui băieţel de 10 ani. Tatăl său l-a părăsit când avea 2 ani, abandonându-l împreună cu

ceilalţi doi fraţi în grija mamei. Trăia pe străzile celui mai periculos cartier din Brooklin, care, la rândul său, era cea mai periculoasă zonă a New York-ului.
Era foarte sărac, tăcut şi nu avea prieteni. Avea o singură comoară: o cuşcă în care creşteau trei porumbei frumoşi, pe care îi îngrijea mai mult decât pe sine. Unul dintre porumbei câştigase trei concursuri locale, întorcându-se la cuşca lui mai repede decât toate celelalte păsări înscrise în competiţie. Într-o zi, unul dintre băieţii care îl necăjeau întruna în legătură cu pasiunea sa mai puţin obişnuită, a înşfăcat porumbelul şi, dintr-o singură mişcare, i-a rupt capul. Orbit de durere, băieţelul i-a tras un pumn în faţă atacatorului, lăsându-l lat pe trotuar.

Aşa s-a născut o legendă. Mike Tyson, băieţelul singuratic din Brooklin care
creştea porumbei, a devenit unul dintre cei mai mari boxeri ai lumii, iar pasiunea pentru porumbeii călători l-a urmărit întreaga viaţă, dându-i putere chiar şi în perioade zbuciumate - de pildă în 1992, când a fost închis pentru viol timp de şase ani. „Porumbelul acela a fost primul lucru pe care l-am iubit în viaţa mea. Iar tipul ăla i-a rupt capul în faţa mea”, povesteşte pugilistul supranumit „Iron Mike”, într-un documentar de trei episoade de pe Animal Planet, intitulat „Taking On Tyson”. „The baddest man on the planet”, cum îşi spune chiar el, crede că în mare parte dorinţa de a-şi apăra porumbeii a dus la decizia de a se apuca de box. În timpul filmărilor, Tyson s-a purtat cu multă delicateţe şi grijă infinită cu porumbeii săi. Păsările i se aşezau pe umeri şi braţe

, iar el le prindea în palmă fără ca acestea măcar să tresară. O imagine neaşteptată a durului care a avut de multe ori probleme cu atitudinea sa nestăpânită. „Porumbeii m-au ajutat întotdeauna să îmi găsesc liniştea, atât în vremuri bune, cât mai ales în vremuri rele. Nu ştiu de ce. Mă simt ridicol încercând să explic. Seamănă atât de mult cu oamenii,” mărturiseşte Mike Tyson, cu un mic zâmbet.
El spune că, sigur că da, are mulţi câştigători în crescătoria lui de pe acoperişul unei clădiri din New York, dar preferatul lui este Mozart, pentru că are cea mai frumoasă culoare – „I am a color guy!” -, dar, mai ales, „pentru că nu se dă niciodată bătut. Chiar dacă nu câştigă toate competiţiile”.
Crescătoria în care trăiesc cele trei sute de exemplare de porumbei voiajori se numeşte Tyson’s Corner, iar din 2011 a înfiinţat şi o competiţie care îi poartă numele. 500 de exemplare cu performanţe dovedite acoperă o distanţă de aproape 500 de kilometri, într-un zbor care durează şase, şapte ore şi din care unele păsări nu se mai întorc. Câştigătorul primeşte Cupa Tyson Challenge şi un premiu de 70.000 de dolari.
În întreaga lume, competiţiile sportive columbofile sunt foarte populare, iar premiile, substanţiale, diferă de la ţară la ţară şi de la cupă la cupă. În august are loc Belgium Master, la care premiul întâi constă într-un cec de 25.000 de euro şi 50% din suma obţinută din vânzarea porumbelului la licitaţia susţinută de organizatori la finalul competiţiei.
În Tenerife se adjudecă premiul cel mai mare de pe bătrânul continent, de 50.000 de euro, iar valoarea totală a premiilor în bani gheaţă este de 220.000 de euro, la care se adaugă premiile în maşini.
Zilele acestea tocmai s-a încheiat a XXXIII-a ediţie a Olimpiadei Porumbeilor „de Cursă” (Racing Pigeon Olympics) la Nitra, Slovacia. 23 de crescători români s-au calificat pentru acest eveniment şi trei dintre exemplarele înscrise în concurs au ieşit în finală, la clasa sport, în primele trei locuri. Ioan Popa, Cosmin Olteanu, Marcel Radu, Romulus Matei, Petru Coroiu, Nelu Stanciu, Ioan Gheti, cuplul Vasea şi Pricop, precum şi singura femeie-crescător din echipă, Veronica Sofron, se regăsesc în lista olimpicilor printre primii 50.

 SURSA ARTICOL :http://incomemagazine.ro/

Niciun comentariu: