22.12.13

CONSANGVINIZARE SAU INCRUCISARE ?,,Consangvinizare practica”

 Consangvinizare sau incrucisare?
Acest pasaj este luat din cartea ,,Consangvinizare practica” scrisa de W. Watmoung, editata si tiparita de
Watmounghs Limited, Londra. Reprintata in Iulie 1982 (editia a 6-a)
Consangvinizarea pasarilor
 Principiile consangvinizarii sunt aplicate oarecum diferit pasarilor comparativ cu metoda aplicata la animale ( exceptie fac pasarile care nu sunt monogame).
In cazul porumbeilor, papagalilor, canarilor etc, puii sunt produsi de perechi, in timp ce in cazul cailor, cainilor, iepurilor etc, un mascul poate fi imperecheat cu mai multe femele intr-o perioada scurta de timp, asa cum un cocos se imperecheaza cu un numar mare de gaini.
Obiectul consangvinizarii este de a produce in masa caracterele bune ale pasarilor care sunt utilizate, si de a evita, atat cat este uman posibil, intensificarea greselilor sau constitutia slaba.
Printr-o proasta consangvinizare unul poate cu aceasi facilitate sa fixeze defectele asa cum printr-o consangvinizare buna un altul poate fixa toate caracterele bune. Consangvinizarea trebuie sa o spunem este
o sabie cu doua taisuri, este esential sa folosim doar unul din ele, o indeletnicire nu chiar atat de greu de manevrat daca cel care o foloseste are si bun simt.
Selectia si eliminarea
Regula de aur a consangvinizarii poate fi exprimata in doua cuvinte selectie si eliminare: selectarea perechilor potrivite bazandu-se pe aspect, performante si pedigree; eliminarea fara mila a oricarei pasari care nu este dorita dintr-un anumit motiv.
Rezultatul unui plan de consangvinizari va da satisfactii sau insatisfactii conform calitatii pasarilor folosite in echipa de reproducatori in fiecare sezon- calitatea pasarilor inrudite care sunt reimperecheate potrivirea intre ei ca pereche, judecate dupa infatisare, performante si pedigree.
Consangvinizarea stransa nu trebuie facuta decat in momentul in care crescatorul este comvins ca pasarile utilizate au calitatile care doreste sa le fixeze in familia lui; trebuie sa analizeze atat pasarile consangvinizate cat si parintii-bunicii lor.
In compartimentul de reproductie pedigreeul este atat de important ca si aspectul exterior si performantele pasarilor. Toate familiile au plusurile si minusurile lor. Cele mai bune familii au putine defecte; cele mai rele sunt pline de defecte. Nu sunt interesat de familiile rele.
Cand incepem formarea unei tulpini este de dorit sa se inceapa cu putine perechi de pasari de cea mai buna calitate posibila, acelea cu putine defecte si cu calitati evidente si placute. Ele nu trebuie sa fie neaparat mari campioane cumparate cu preturi foarte mari, dar trebuie sa fie neaparat ceea ce crescatorii numesc ca fiind un lot bun de reproductie, sa prezinte toate calitatile rasei si sa fie cat mai putine defecte, oricum vor avea defecte, inca nu am vazut un animal perfect. Slabiciunile trebuie sa se manifeste in punctele minore, greselile grave nu trebuiesc tolerate. Moral este sa cumperi cele mai bune pasari care ti le poti permite si sa preferi sa ai cateva perechi de pasari bune decat o gramada de pasari rele.
A face un tort
Voi repeta exemplul care l-am dat cand am explicat despre reproductia papagalilor  la Intalnirea crescatorilor de papagali din toata lumea, tinuta in Harrogate in August 1954:
Cand o gospodina vrea sa faca un tort ea trebuie sa detina ingredientele perfecte daca nu nu va iesi un tort bun. Mai mult de atat: va trebui sa amestece aceste ingrediente perfect, si aceasta este amestecul rezultat, daca il aplicam la cultura noastra de pasari, cand aplicam asta la cresterea animalelor, este extraordinar de important.
Ingredientele bune in tortul nostru sunt pasarile cu care incepem. Amestecul este selectia partenerilor din pereche facuta cu o indemanare exemplara ca in timp sa rezulte o tulpina de pasari care sa reproduca invingatori in mod regulat.
Dar in amestecul ingredientelor vor fi si ingrediente care noi nu vrem sa fie in tortul terminat. Se pot elimina acestea printr-o consangvinizare legata cu o eliminare stricta. In fazele initiale ale unui program de consangvinizare vor apare pui care vor avea greseli, fiind inferiori parintilor. Greselile le vor mosteni de la parinti din bagajul de gene purtate de ei in mod latent.
Din cauza aparitiei acestor pui in primele faze de consangvinizari sunt atatea critici, dar in acelasi timp exact din acest motiv ar trebui sa fim recunoscatori. Daca parintii nu s-ar fi inrudit aceste defecte ar fi ramas latente la infinit, acum ele au iesit la lumina si pot fi eliminate.
Puii care vor fi pastrati vor fi cei care au toate calitatile reprezentative ale familiei din care provin si cei cu defecte vor fi eliminati. Consangvinizarea a scos si zgura la suprafata. Continua cu acest proces de segregare, in doua generatii ai sa ai pasari care nu vor purta nici un defect si care vor arata foarte bine, si care vor fi capabile sa reproduca pui de mare clasa. Ei vor fi la fel de buni ca reproducatori pe cat de bine arata si acest lucru se va datora faptului ca nu sunt purtatori de nici un defect ascuns. Ei sunt intradevar ca  reproducatori specimenele care par a fi, total diferiti in schimb de o pasare care arata la fel de bine, dar care este inferioara ca si reproducator pentru ca poarta defecte ascunse. Un asemenea specimen este deseori rezultatul unei incrucisari. Sa spunem clar si simplu, consangvinizarea produce loturi care sunt homozigote pentru calitatile lor bune- incrucisarea produce loturi heterozigote.
Consangvinizarea nu creaza
Consangvinizarea in sine nu aduce nimic nou. Nu creaza nici calitati nici defecte. Doar face cel mai bun produs din materialul existent. Odata cu nevoia de a avea toate lucrurile bune (ingredientele tortului) la dispozitie, cu scopul de a le condensa toate intr-o pasare, cea mai buna pasare care o cresti. Specimenul care le are pe toate, care nu are aproape nici un defect, unul din acei indivizi extraordinari  care vor deveni faimosi.
Sa consangvinizezi pasari care au putine calitati va duce la producerea unei tulpini de o calitate inferioara, chiar si asa pasarile crescute vor fi de un tip general datorita efectului consangvinizarii. Crescatorul care stie sa consangvinizeze produce pasari care au elemente comune dar sunt de o calitate superioara, nu mediocre.
Mai devreme in aceasta carte v-am dat exemple de crescatori care au realizat succese extraordinare fara sa introduca nici un exemplar nou in crescatorie; sunt cativa care chiar cred ca incrucisarea nu e necesara niciodata. Entuziast cum sunt de efectele consangvinizarii, nu pot subscrie in totalitate acestei opinii, si nu pot afirma ca nimeni nu mai trebuie sa introduca niciodata exemplare noi in matca, in ciuda riscurilor pe care le implica hibridarea. Aceasta nevoie poate apare mai ales daca sunt ceva lipsuri in calitatile pasarilor formate.
In experienta mea, oricat de nemiloasa a fost eliminarea si de meticuloasa selectia, vine o vreme cand crescatorul observa ca anumite greseli apar frecvent la pasarile tinere. Acest lucru nu se intampla mereu, dar este o problema cu care va trebui sa lupti atunci cand apare. Singura metoda este sa hibridezi.
Grade de rudenie
Cand consangvinizez  cu papagali sau porumbei (cele care eu le studiez) nu sunt atat de concentrat la gradele de rudenie intalnite  in cadrul perechii formate. Nu reproduc din perechi in care ambii se inrudesc apropiat doar pentru ca se inrudesc apropiat; prefer sa se inrudeasca mai indepartat daca imi pot atinge scopul. Ca si exemplu, dupa cateva sezoane de consangvinizari reusite unul poate fi sigur de calitatea foarte buna a pedigreelor fiecarui membru din echipa de reproductie - acolo nu sunt cu certitudine caractere nedorite latente-  astfel incat este atins un punct cand pedigreele pot aproape (nu in totalitate) sa fie ignorate si selectarea partenerilor sa se faca doar dupa aspect si performante.
Am fost intrebat deseori daca favorizez un anumit grad de rudenie in cadrul perechii, astfel incat pasarile sa poata fi imperecheate satisfacator cand le este analizat aspectul si performantele. Pot raspunde doar intr-un mod general, asa cum o sa se vada in ultimul paragraf. Imi place  sa imperechez unchi cu nepoata, matusa cu nepot, verisori, tata cu fiica, mama cu fiu, bunic cu nepoata, bunica cu nepot. Favorizez imperecherile intre semi-frati cand parintele ambilor este o pasare cu totul si cu totul deosebita.
Nu imperechez niciodata frate cu sora daca ambii nu sunt de o calitate extraordinara. Puii reprodusi din frate cu sora pot avea doar caracterile parintilor reasamblate, nu este probabil sa produci dintr-o astfel de imperechere un pui superior parintilor. Pe de alta parte, un pui reprodus din tata cu fiica, de exemplu, poate avea o doza dubla a unei particularitati purtate de tata.
C.A. House a declarat ca in consangvinizare crescatorul trebuie sa se concentreze sa imbunatateasca fiecare calitate pe rand si rand pe rand sa le selecteze pe toate ca sa produca specimene aproximativ perfecte. Sa folosesc cuvintele lui, a spus:
,,Construieste fabrica putin cate putin. Din experienta iti spun ca nu poti atinge un anumit punct daca incerci sa faci tot odata, mai bine fa progrese incet si sigur facand putin cate putin, si asta, stiu, este experienta celor mai talentati crescatori!”
Daca acest sfat ar fi adoptat ar insemna ca producerea unor loturi de calitate superioara ar fi un proces lung prin care nimeni nu ar trece fericit, recitind cartea lui Mr House am facut urmatorul comentariu:
,, Ma gandesc ca sfatul dat de Mr. House cu privire la selectarea calitatilor una cate una pe rand nu trebuie sa fie luat asa literalmente. Experienta ma invatat ca daca consangvinizarea este manuita cu pricepere si sitematic, sezon dupa sezon, imbunatateste toate calitatile. Daca un crescator se concentreaza doar la o calitate neglijandu-le pe toate celelalte,  devine necesar sa isi dedice foarte multi ani pentru a produce exemplare bune din toate punctele de vedere. Stiu ca atunci cand Mr. House a scris despre consangvinizare nu a vrut sa perpetueze ideea ca fiecare calitate trebuie selectata pe rand, ceea ce a vrut sa spuna este necesitatea de a selecta parteneri si de a face un program de reproductie care sa accentueze calitatea care este cea mai slaba aceea  tulpina cu care se lucreaza. Mai tarziu in cartea lui Mr House explica in detaliu acest punct de vedere.
Este nevoie de rabdare
Multi crescatori tineri sunt intr-o graba mare de a creste multi campioni. Ei anticipeaza stabilind o viitoare familie cu care vor munci cateva sezoane. In timp ce vor reproduce cativa castigatori in primele zile, ei nu trebuie sa se astepte sa detina o tulpina a lor capabila sa reproduca multe locuri de 1, si fiecare pasare care o vor creste un potential parinte al unui castigator, pana cand nu vor trece minim 3-4 sezoane. Ei trebuie sa fie rabdatori. Trebuie sa isi construiasca atent si cu pricepere pasarile care le-au vizualizat cand au inceput. Apoi ei vor avea adevarata recompensa pe deplin. Ca o declaratie generala, as putea spune ca perioada de timp care e necesara pentru a atinge obiectivele este guvernata de 2 factori de o egala importanta - calitatea pasarilor initiale si abilitatea aratata de crescator in a inmulti si selecta.
Sunt pareri impartite despre cine e mai important in pereche, masculul sau femela. In sens larg, opinia mea este ca ei sunt de o importanta aproape egala, dar as fi tentat sa aleg femela totusi, dar conform invataturilor geneticii, un sex nu poate influenta mai mult decat celalat calitatea puilor.
De ce atunci eu prefer femela? Sunt ilogic? Voi incerca sa imi analizez gandirea cu privire la acest lucru. Femela este,ca si exemplu,  solul din care planta ( puii nostri) vor creste. Puterea plantei va fi data de calitatea solului din care creste.  Pentru a continua cu analogia, daca femela e puternica si viguroasa cu calitati mostenite dezvoltate la maxim ( pe scurt, daca ea e pamant bun) rezulta automat ca puii vor mosteni si ei o constitutie asemanatoare, si calitatile bune care ei le-au mostenit se vor dezvolta la capacitate maxima.
Consider ca acest punct de vedere trebuie sa fie apreciat:lucrurile bune mostenite nu se arata mereu intr-o pasare sau intr-un animal asa de mult cum s-ar fi aratat daca nu ar fi fost  tulburari de dezvoltare, in acest context nu ma refer la acele tulburari de crestere care se manifesta din cauza unei boli sau a malnutritiei, dar la aceleasi simptome manifestate in urma unor slabiciuni prenatale sau congenitale.
Aceasta nu este dogma, este o teorie, dar este sustinuta de observatiile mele asupra pasarilor si animalelor facute in ultimii 50 de ani.
Aproape mereu am observat in crescatoriile in care erau femele inferioare masculilor ca se faceau progrese mici si in crescatoriile in care masculii erau inferiori femelelor am vazut atingerea succesului.
Am observat si o greseala facuta des de crescatorii de papagali in particular. Ei cumpara un mascul de mare clasa si dupa mai tarziu in seria de vanzari incearca sa cumpere femel potrivite ca sa il imperecheze. De cele mai multe ori femelele nu sunt atat de bune ca si masculul, puii crescuti fiind dezamagitori.
Pasarile de inceput
Uneori descoperim ca suntem proprietarii unei pasari cu o foarte mare putere de transmitere. De dragul exemplului vom presupune ca este masculul. Poate sa nu fie unul din marii nostri invingatori. Poate fi inferior in expozitie sau in concursuri fratelui sau, totusi creste pui o calitate deosebita. In fapt, este un specimen in care toate caracterele bune ale familiei au fost incorporate si nu poarta defecte vizibile sau ascunse. Este complet homozigot pentru toate caracterele care sunt considerate bune pentru rasa din care face parte. Chiar si cand este imperecheat cu femele inferioare, reproduce pui buni, dar nu ar trebui sa fie imperecheat niciodata cu o femela de slaba calitate din acest motiv: puii crescuti din acest mascul valoros si o femela de slaba calitate, chiar daca vor fi buni performeri in aer sau in expozitie, nu se poate astepta de la ei sa fie buni reproducatori datorita influentei genetice din partea mamei.
Aceasta pasare prepotenta, nu va creste probabil niciodata  un pui care sa nu fie placut, este intradevar ceea ce numim un mascul cu care se poate face o linie.
Cand crescatorul descopera ca este proprietarul acestui mascul nepretuit, unul in cinci sute de indivizi, un mascul pe care se poate face o linie ( dar poate fi si o femela), poate stabili o linie pentru viitoarea familie consangvina fiice si nepoate vor fi imperecheate din nou cu tatal, sau cei mai buni fii, nepoti si asa mai departe, vor merge inapoi cu descendentii liniei din masculul fondator din care a fost facuta linia.
Acest lucru ma duce in punctul in care trebuie sa inchid capitolul si sa trec la  consangvinizarea cu animale,  crescatorul de animale trebuie sa foloseasca masculul ( uneori femela) pentru a forma o linie acest lucru este de o importanta majora.
Hibridarea
Asa cum am spus mai devreme in carte, nu sunt unul din cei care afirma ca incrucisarea nu e necesara niciodata, nu vreau ca cititorii mei sa creada ca doua animale care nu se inrudesc intre ele nu pot reproduce niciodata un pui extraordinar. Mari invingatori au fost crescuti cand parintii au ,,ciobit”, lucru care ei il fac uneori. Intre acesti invingatori au fost multi care au esuat complet in a produce un pui bun.
Personal nu incrucisez decat fortat de imprejurari. Cunosc cateva cazuri cand succesul a aparut din abundenta fara ca macar sa fie facuta o incrucisare.
Chiar si asa, sustin ca oricat de priceput ar fi crescatorul, oricat de meticulos ar fi in evitarea fixarii a unor greseli, a constitutiei slabe, a infertilitatii sau a oricarui caracter mostenit, uneori dupa consangvinizari repetate apare o greseala neasteptata. Subit anumiti pui au exact aceasi greseala sau crescatorul poate realiza ca nu mai poate imbunatati anumite caractere, deoarece nici unul din animale din crescatorie nu are acea caracteristica atat de buna incat sa poata compensa.
Toate aceste surprize trebuie acceptate ca o lumina rosie, crescatorul trebuie sa actioneze fara intarziere. A sosit timpul pentru a face o incrucisare sau o semiincrucisare, de preferat cat mai tarziu posibil pentru a servi pe deplin scopului. 
Ca un exemplu, sa ne imaginam ca va fi un declin al marimii intr-o rasa in care marimea mica este un defect. Ne gandim ca suntem obligati sa introducem un animal, sau o pasare, asa cum va fi cazul. individul cumparat trebuie sa fie unul mare intradevar, sa nu fie deficient in nici una din calitatile care le-am fixat in lotul nostru, dar poate purta defecte ascunse in una sau mai multe din aceste calitati, din cauza unui stramos sau din cauza unor stramosi avea aceste defecte, acest lucru este  motivul pentru care  incrucisarea este periculoasa.
Pentru a contoriza posibilitatile indicate mai sus trebuie sa ne comvingem singuri, daca acest lucru este posibil, ca rudele incrucisarii sa nu piarda din calitatile selectionate anterior, si sunt deasemenea pasari mari, cu alte cuvinte pasarile rezultate sunt pline de calitati bune. Daca incrucisarea vine dintr-o crscatorie in care a fost practicata corect consangvinizarea va fi mai valoroasa si mai putin periculoasa, deoarece este mai probabil sa domine caracterele bune.
Amestecand incrucisarile
Incepand cu incurcisarile (care presupun ca sunt un lucru rau, atunci cand nu sunt necesare) trebuie acum sa tragem calitatile in propria linie consangvinizata; asa o putem face:
Imperecheaza masculul adus cu cea mai potrivita femela din colonie. Imperecheaza cea mai buna dintre femelele rezultate inapoi cu tatal ei. Puii vor contine o doza dubla obtinuta de la tata, cand ii vom imperechea cu ceilalti membri ai familiei noastre ar trebui sa produca pui care vor reflecta beneficiile incrucisarii.
Imperecheaza masculul rezultat din incrucisare cu doua femele, aceste imperecheri vor produce jumatati de frati si surori, care, atunci cand vor fi imperecheate impreuna, vor avea pui care vor contine o doza dubla din calitatile porumbelului incrucisat, si care pot fi utilizati cu aceleasi beneficii  cu care pot fi utilizati cei produsi prin prima metoda.
Incepeti cu intensificarea punctelor bune ale incrucisarii ( in special caracteristica pentru care sa facut incrucisarea) imperechind cea mai buna nepoata inapoi cu bunicul ei ( cel rezultat din incrucisare). Acest sistem de a reproduce consangvinizand inapoi poate fi continuat in sangele nou pana cand are efectul dorit.
Adopta ceea ce este numit ,, clasificare”, termen care cred ca prima oara a fost folosit in america in legatura cu o metoda de a introduce un nou caracter unei linii deja stabilite. Acest lucru este descris de Wendell Mitchell Levi in cartea ,,Porumbelul”, cea mai buna carte din genul ei publicata pana azi, dupa cum urmeaza:
,,Incrucisarea, uneori numita hibridare, este introducerea intr-o linie pura a unei pasari sau a unor pasari de o alta rasa sau varietate, doar una sau putine imperecheri vor asigura transmiterea caracterelor dorite, sau sa se infuzeze intr-o linie pura un sange nou pentru a creste vigoarea. Puiul rezultat din incrucisare este imperecheat inapoi in linia pura prin imperecheri succesive pana cand procentul sangelui provenit din incrucisare se gaseste intr-un procent neglijabil.”
,,Aceasta metoda de reproductie este folositoare in introducerea intr-un sange pur a unor caracteristici dorite care nu sunt prezente sau care sunt slabe, oferind caracteristicile care sunt intarite prin selectie.”
,,Clasificarea sau clasificarea in sus este aproape similara  cu hibridarea dar difera putin in planul de reproductie dupa prima incrucisare. Cand in incrucisare sau hibridare este realizata o imperechere sau mai multe intre tulpina originala si o pasare sau mai multe pasari, si puiul reprodus este imperecheat inapoi in tulpina originala, in clasificare o hibridare este facuta ( eventual cu un mascul) si apoi puiul este imperecheat inapoi cu pasarea care a hibridat in loc de a merge spre tulpina originala. Asftel, in hibridare, este adaugat sange nou in cantitati mici  tulpinii originale, in timp ce in clasificare tulpina originala este inlocuita treptat de sangele nou.”
,,Clasificarea este un principiu utilizat la vite, gaini, alte rase sau specii la care se doreste ridicarea nivelului cu minimul de investitie. Asadar, un crescator de vaci va plati doar pentru monta ( nu pentru tot taurul) si vitelul rezultat va fi media dintre taur si vaca detinuta, el va vi adus la monta la acelasi taur, tot asa pentru 2-3 generatii, pana cand valoarea medie a turmei va fi ridicata, toate asa cu un cost foarte mic!”
Reducerea riscurilor
In experienta mea, in particular cu porumbei, am gasit avantajos ca atunci cand am decis sa fac o hibridare sa aduc mai multe pasari noi in loc de una singura, fac acestu lucru din urmatorul motiv:
Hibridarea este o treaba riscanta- nu atat de riscanta cand acolo este o relatie distanta- si este posibil ca noile pasari introduse sa nu  se potriveasca cu nici una din perechile oferite. Sansele de a gasi o pereche potrivita sunt, cu siguranta, marite daca esti capabil sa faci mai multe imperecheri paralele in loc de una singura. Cand esti capabil sa apreciezi bine calitatile puilor, poti decide sa lucrezi mai departe doar cu incrucisarile care au dat roade, si cu puii, care au dat rezultate nu cu restul care nu au facut nimic.
M-am referit la incrucisare ca la o  treaba riscanta, dar acest risc poate fi redus  daca pasarea sau animalul este studiat, membrii care sunt inruditi apropiat sau departat trebuie studiati, ideal ar fi sa se studieze membrii ai aceleiasi familii care au fost crescuti in zone diferite din tara. Des o semincrucisare se dovedeste de mai mare ajutor, in special in promovarea a ceea ce se numeste vigoare hibrida, asociata uneori conventional cu o incrucisare completa. Ca un bun exemplu imi amintesc din propria experienta semi-incrucisarea care am facuto ani in urma cu papagali galbeni. Mr. R.J. Watts, din Cambridge, a stabilit o tulpina extraordinara a acestor pasari printr-o consangvinizare constiincioasa. Am cumparat cateva pasari de la el, si mai tarziu la fel a facut si  doamna Bromley Wilsom, din Milnthorpe, Westmorland. Amandoi am avut un mare succes cu aceste pasari. Amandoi am consangvinizat des. Cei gabeni deschis otinuti de ea erau mai buni din unele puncte de vedere; ai nostri erau mai buni decat ai ei din alte puncte de vedere. Doamna Bromley Wilson a murit, am cumparat de la sotul cele mai bune pasari ale coloniei. Acestea au fost imperecheate cu pasarile mele, rezultatul a fost magnific. Progresul inregistrat de noi cu acesti papagali a fost fenomenal si a inregistrat o acceleratie.
Un rezultat dezastruos
Imi amintesc o experienta obtinuta in cazul hibridarii unor papagali, rezultatul fiind tragic. Detineam o echipa de papagali verzi buna, placuti in toate caracteristicile, dupa parerea mea aveau nevoie de imbunatatiri la cap. Alt crescator care,  apropo, nu este ultimul de invinuit pentru ceea ce sa intamplat, avea o colectie de invingatori cu capuri mult mai bune decat a papagalilor nostri. Erau total neinruditi cu papagalii detinuti de noi. Am decis sa incrucisez familia lui, dar in loc sa o fac controlat asa cum am descris mai sus, am facuto in modul en-gros. In al doilea sezon de reproductie am obtinut pui total hibrizi cu sange propriu dar si cu sange al coloniei folosite la incrucisare, erau intre ei foarte multi rai. Am stricat propria colonie de papagali verzi si am invatat o lectie. Oricum perechile facute in acei doi ani erau perfecte din punct de vedere al aspectului dar erau un esec total din punct de vedere al caracterelor ascunse care le purtau si care au devenit imposibil de corectat cand am amestecat cele doua tulpini.
Lucrurile care le-am explicat aici, cele doua ( sau mai multe) metode de lucru in linie fac doar semi-incrucisari pana cand apare nevoia de a aduce o alta hibridare distincta in colonie. Mai sus am folosit termenul de ,,vigoare hibrida”. Este considerat in general ca atunci cand doua animale neinrudite sunt imperecheate se inregistreaza o imbunatatire a constitutiei puilor datorata modului en-gross de mixare a caracterelor, dar se poate si ca amandoi sa fie purtatorii aceluiasi defect ascuns, in consecinta, vigoarea unuia sa invinga slabiciunea altuia. Aceasta nefiind o regula invariabila.
                                                              Tradus de Maftei Ovidiu
                                                                      01.04.2013




-Am fost foarte atent sa pastrez porumbeii pe care ii am, sa ii incrucisez, trebuie sa incrucisezi pentru ca consangvinizezi-consangvinizezi si apoi ii incrucisezi pe cei mai puternici pentru ca esti nevoit. Apoi, daca hibridarea reuseste, o voi imperechea inapoi cu porumbei originali. Nu voi incrucisa niciodata doi porumbei si apoi puiul lor sa il imperechez cu un alt porumbel incrucisat. Imperechind hibrizi vei reproduce doar hibrizi, in 2-3 generatii vei scapa total din mana  liniile bune de porumbei. Cand un porumbel este bun arta este de al face sa ramana bun. Foarte multi oameni au porumbei de curse dar sunt foarte putini care stiu sa ii reproduca, sa puna o familie impreuna si sa o pastreze. Ma uit acum in jurul meu si pot sa spun ca 90% din oamenii care castiga incruciseaza porumbei foarte buni si reusesc sa se pastreze in clasament pentru 2-3 ani apoi dispar cu desavarsire. Pentru a ramane in clasament trebuie sa reproduci controlat, sa controlezi mereu pedigreele, sa cauti un porumbel foarte bun cu care sa faci hibridarea, daca produsii nu sunt buni sa ii elimini dar daca sunt buni sa ii imperechezi din nou cu porumbeii tai de baza. Am reprodus porumbei foarte buni in a doua generatie. Toata lumea se gandeste ca cel mai bun produs va fi obtinut in prima generatie dar in cazul meu acest lucru nu sa demonstrat. Am reprodus porumbei buni in prima generatie ( incrucisare) dar am gasit cei mai buni porumbei cand am reimperecheat produsul incrucisarii cu un porumbel din familia mea de baza( consangvinizare) rezultatnd o pasare care e 25% din porumbelul introdus si 75% din familia mea de baza. Am reprodus mult mai multi porumbei buni asa decat am reprodus la prima incrucisare. Daca sunt multumit de prima incrucisare mereu voi imperechea produsul inapoi cu familia mea de baza , daca produsul hibrid este egal cu ai mei il imperechez din nou cu un porumbel din familia de baza si sigur vor reproduce ceva foarte bun.
-Asta pentru ca tu stii ca ai o familie cu care incepi.
-Da. In nici un caz nu imperechez doi porumbei hibridati impreuna, pentru ca pot reproduce porumbei excelenti dau 99% din ei vor fi gunoi.
-Chaterine, Jef explica cateva performante obtinute cu familia voastra de porumbei care ati inceput sa o formati in anii 70. Este ceva care vrei sa precizezi?
-Crestem pentru performanta si ducem o munca de cercetare continua in perioada iernii. Petrecem foarte multe ore recapituland performantele pasarilor, observand care pasare sa descurcat bine sau care sa descurcat si mai bine. Petrecem foarte mult timp analizand pasarile, gandindu-ne la viitoarele imperecheri cu care vom incepe noul sezon. Nu exista o perioada din an cand te poti relaxa. De fapt toata pregatirea care o faci in sezonul de iarna isi va arata roadele in timpul competitiilor.
-Crestem pentru viteza si rezistenta.  Astazi doar rezistanta nu e destul de buna. Ai nevoie de viteza. Pentru a invinge orice competitie din ziua de azi trebuie sa ai viteza. 800m/min nu e de ajuns. Cursa e pe 5-600 de mile, asa ca avem nevoie de sprinteri care zboara 600 de mile. Trebuie sa adaugi viteza. Trebuie sa fii atent cand urmaresti viteza. Am facut o incrucisare cativa ani in urma si anul asta avem porumbei care cad dupa 12-13 ore de cursa. Un porumbel sa intors si am fost mirat de cat de obosit era, nu am vazut un porumbl atat de obosit de foarte mult timp. Aia a fost prima incrucisare cu porumbei de viteza. 13 ore pot parea foarte mult pentru multi oameni dar porumbeii din familia mea de pasari dupa un zbor de 13 ore pot uneori sa zboare inca o ora in jurul crescatoriei. Acest porumbel parea obosit, i-au trebuit 2 minute sa intre in crescatorie. Nu am vazut un porumbel atat de obosit de ani de zile. E evident ca nu a mers hibridarea. Nu are rost sa ai porumbei mai inceti. Daca ai porumbei care zboara toata ziua si jumatate din urmatoarea zi nu are rost sa ii faci mai lenti, trebuie sa adaugi viteza trebuie sa ii faci sa zboare mai repede.
-Cand spui viteza, spui sa imperechem porumbei de maraton cu porumbei de viteza sau sa imperechem porumbei de maraton cu porumbei de maraton si sa ii alegem pe cei care zboara la viteze mari?

-Eu as incerca sa imperechez un porumbel care zboara foarte repede 400 de mile cu unul care zboara 5-600mile.  Nu a mers mereu. Un porumbel care zboara 400 de mile foarte repede indiferent de conditiile intalnite, nu a mers mereu. Am incercat cate ceva in fiecare an. Am o familie foarte consangvinizata. In fiecare an incerc 1-2 incrucisari. Fac lucrul asta de foarte multi ani si doar 3 porumbei au ramas. Cand gasesti un porumbel bun care zboara bine 400 de mile si il incrucisezi cu ai tai si produsii sunt capabili sa zboare distante mari e o mina de aur. Cand vei reimperechea produsii cu porumbeii familiei tale le vor adauga viteza produsilor. Nu poti sta intr-un loc, am aceasi familie de porumbei care o aveam acum 20 de ani dar daca as concura dupa acelasi sistem de acum 20 de ani nu as castiga. Oamenii devin mai buni, porumbeii sunt hraniti mai bine, educatia devine mai buna, lucrurile se misca spre inainte, nu poti sta nemiscat trebuie sa te misti mereu si tu inainte.
-Cand ajungi in punctul in care crezi ca le stii pe toate, si crezi tu ca nu mai trebuie sa inveti nimic niciodata, vei merge doar in jos. Sa inveti e un proces care dureaza toata viata. Eu si Jef ne contrazicem mereu, desi suntem parteneri nu suntem mereu de acord, putem fi ambii extrem de incapatanati, dar dupa ce ,,vedem lumina!”
-Nu! Dupa ce tu vezi lumina!
-Amandoi avem dorinta de a cauta, de a cauta mai mult!
-Suntem langa crescatoria ta, in gradina din spatele casei. O crescatorie foarte frumoasa cu o deschidere foarte buna.
-Crescatoria e orientata de la est la vest, cu fata la sud.
-Ne poti explica cum se ventileaza crescatoria si cat de mare este in total?
-E lunga de 26 m,este construit din caramizi izolatoare de 5 inchi, podeaua este din lemn si sub podea sunt 2 inchi de izolatie. Acoperisul in interior este inchis  si pe acoperis (in pod, sunt 8 inchi de izolatie). Usile si ferestrele au geamuri duble. E facut totul pentru a mentine temperatura constanta.
-Cat este crescatoria de lata?
-Inauntru 2,4 metri. Singura aerisire pe toata lungimea, exceptand fereastra deschisa de la pasarile de matca, este prin acest loc de 25mm ( cel indicat deasupra sputnikului). La toate cele patru sputnikuri este acest loc de 25mm deasupra. Fiecare compartiment are o aerisire in tavan care da in pod, sub tigle. Aerul circula liber in pod pe sub tigle. Aerul intra prin fanta de deasupra sputnikului, crescatoria fiind bine izolata aerul din interior e de obicei mai cald decat cel din exterior, aerul cade impingand aerul mai cald din interior in pod prin aerisiri. Aerisirea din pod e mica dar datorita diferentei de inaltime trage mereu evacuand. In consecinta mereu este tras aer nou in crescatorie. Daca as monta hornuri exterioare pe care sa le scot prin tigle atunci cand am avea presiune mare aerul ar fi impins prin hornuri inauntru amestecand tot circuitul, din acest motiv eu am montat hornuri in pod care se opresc sub tigle.
-Este o idee foarte foarte buna. Foarte diferit de orice alta crescatorie pe care eu am vizitato. Demonstreaza cum ideile mici transforma crescatoriile in locatii ideale pentru porumbeii din cursele internationale.
-Functioneaza! La cealalta locatie era un tip care concura cu acelasi sistem si a castigat un premiu national, fratii Harding din acest sat folosesc acelasi sistem in crescatoria vaduvilor si au castigat un premiu national, un alt prieten caruia i-am montat eu aerisiri identice a castigat un premiu national si eu din aceasta crescatorie am castigat un premiu national.
-Evident experienta isi spune cuvantul intre crescatorii din UK.
-Crezi in teoria ochiului sau in teoria aripii? Ce ai recomanda?
-In 1980 am inceput sa studiez teoria ochiului foarte aprofundat. Am facut desene si fotografii tuturor porumbeilor pe care ii aveam, am strans 7 cutii de materiale. Dupa 2 ani am zis ca trebuie sa insist, dupa 7 ani am realizat ca este o pierdere de timp de vreme si de orice alt ceva. Imi place sa vad un ochi luminos, care sa exprime sanatate. Culoarea nu conteaza. Oamenii spun ca nu se imprecheaza porumbeii cu aceasi culoare de ochi impreuna, daca vrei sa faci ceva imperechezi porumbeii cu ochi luminosi impreuna si vei creste lumina. Nu vad nimic in teoria ochiului, imperechez doar cel mai bun cu cea mai buna. Nu exista nici o bariera care sa impiedica sa imperechezi cei mai buni porumbei impreuna. Eu imperechez cel mai bun cu cea mai buna.
-Oamenii intreaba la ce te uiti cand cumperi un porumbel?
-Primul lucru la care ma uit este pedigree-ul. Oamenii spun ca pedigre-ul nu poate zbura si este adevarat. Genetica spune ca daca parintii si bunicii sunt foarte buni, sunt castigatori, dar au defecte, eu nici nu vreau sa privesc porumbeii. Cand pedigre-ul se potriveste privesc porumbelul. Atata timp cat pasarea e sanatoasa eu o cumpar, indiferent de forma marime etc. Daca vor rezulta castigatori dupa generatii ei vor fi de forma potrivita si de marimea potrivita. Lucrandu-i cu porumbeii mei ei puii vor iesi ca porumbeii mei 9 din 10 si apoi imperechindu-i pe cei buni din nou cu ai mei vor iesi 10 din 10 ca ai mei. Tot ce vreau este performanta, viteza si anduranta care sa ii impinga sa zboare.
-Stiu ca esti un mare fan al consangvinizarii, care sunt parerile tale? Ce consangvinizari au dat cele mai bune rezultate?

-Pe moment Farmer Boy care este tatal castigatorului international este imperecheat cu fiica lui care este sora 100% cu castigatorul international. Acei pui vor merge direct in matca dar vor fi incrucisati, daca incrucisarile merg produsii vor fi imperecheati din nou cu porumbei provenind din familia mea.  Linia in familie, porumbelul initial, aveam o fiica din Filip, cea mai buna performanta a lui Filip a fost locul 4 national Cahore, era un porumbel bun a castrigat multe locuri de top in campionatul national, era bunicul lui Mill castigatorul locui 1 international de la Bordeaux, Am cumparat 3 pui din Mill, dar erau toti stranepoti din Filip, am vazut urmele lui Filip in toti. Practic analizand porumbeii de la care am inceput toti se trag dintr-un singur mascul, orice as imperechea cu orice eu de fapt consangvinizez spre masculul din care se trag toti.  Alt porumbel care a intervenit a fost un fiu din Legend, a fost o incrucisare care a mers si a ramas. Aproximativ 3 porumbei au ramas din toate incrucisarile care le-am facut si am cumparat multi porumbei  cum am un fiu din Starlight de la Etienne Meirlaen’s , am doi fii fin Euro Diamond a lui Brockamp’s de unul din el sunt multumit si cred ca va ramane. Aduc doar porumbei de top si doar foarte putini raman,..... Cand ai porumbei buni cauti ceva mai bun sa ii imbunatatesti, unde cauti acel lucru? Este foarte greu! Uneori gasesti dar sunt de diferiti ca forma si  diferiti ca  marime  dar acest lucru de cele mai multe ori nu conteaza deoarece cand ii imperechez la a doua generatie inapoi cu ai mei devin identici si gasesti si plusul de valoare.

                              Tradus de Maftei Ovidiu
                                        01.04.2013

Niciun comentariu: