4.2.14

ZECE REGULI DE CARE SA NE AMINTIM - de Ad. Schaeraechens

Regula nr. 1
            Ceea ce contează cel mai mult pentru a avea succes este să ai porumbei buni. Sună atat de simplu însă prea mulţi columbofili nu se tem de asta. Ei cred ca succeselesunt ascunse într-o sticluţă magică, cred în secrete care nu exista şi câteodată îi suspectează pe campioni că ar avea secrete pe care le ţin doar pentru ei. Însa dacă aceştia au cumva secrete, atunci acestea se numesc-porumbeii lor!

  Regula nr. 2
            Porumbeii buni nu sunt monopolul crescătorilor care sunt deja faimoşi, din contra. Majoritatea celor care au un nume le datoreaza faima porumbeilor pe care i-au luat de la
crescatori complet necunoscuţi. Deci un porumbel nu este unul bun doar pentru ca el este de la fraţii Janssen, de la van Loon, de Klak, Toye sau oricine altcineva. Ceea ce majoritatea crescătorilor nu realizează este urmatorul fapt: chiar şi cei mai mari campioni din lume reproduc mult mai multi porumbei proşti decât buni. Sunt de acord că sunt şi multe înselătorii, însă atunci când porumbeii care provin de la un campion se dovedesc a nu fi buni, nu înseamnă că ai fost înşelat.   

  Regula nr. 3
            Uitaţi despre toate acele teorii legate de ochiul porumbelului. Belgienii şi olandezii rad atât de mult pe seama lor şi acesta este un lucru pe care ar trebui să îl facă toţi. Faptul că nici măcar nu există cuvant olandez pentru `semnul din ochi` trebuie să aibă un motiv. Oamenii de stiintă din Belgia spun în mod frecvent că `semnul din ochi` este o prostie şi această este şi opinia acelora care afirmă că ochii unui porumbel arată daca el este un bun zburator sau un bun reproducător. Eu intotdeuna spun : `Dacă vrei să cumperi porumbei buni nu te uita în ochii porumbelului ci uita-te în cei ai crescătorului`. Este el cinstit? Face acesta tot posibilul ca să vandă calitate pentru banii pe care ii primeşte în schimb?  

  Regula nr. 4
            Dacă aş avea de ales între a participa la un concurs cu un super-porumbel a carui conditie lasa de dorit şi un porumbel de valoare medie în super formă eu l-aş prefera pe cel din urmă. Într-adevar este adevarat că porumbeii buni intră mai repede într-o formă bună decât alţii. Deci sănătatea naturală este de asemenea o calitate ! Debarasaţi-va de porumbeii care au probleme să îşi menţina sănătatea 365 zile pe an. Bineinţeles că trebuie să ţii porumbeii într-un mediu propice. Cum poţi să te aştepţi ca porumbeii să intre într-o buna formă atunci când îi ţii într-o crescătorie în care ei trebuie să se lupte cu nişte condiţii grele cum ar fi caldura, curenţii puternici de aer sau umiditatea? 

  Regula nr. 5
            Campionii ştiu cum să aducă porumbeii buni într-o bună formă, lucru absolut necesar pentru performanţă, pentru că aşa cum am mai zis nu este îndeajuns doar să ai porumbei buni. Însă nu vă imaginaţi că forma poate fi adusă sau scuturată dintr-o sticlută. Deci staţi departe de medicamente pe cât de mult posibil.
Medicamentele sunt făcute pentru a trata oamenii şi animalele care sunt bolnave. Ele nu sunt făcute pentru a schimba porumbeii de valoare medie în campioni. `Sticluta magică` cu conţinutul său magic care să te facă un învingător … nu există! De ce oare atâţia veterinari sunt concurenţi slabi? De ce oare campionii ar mai investi atât de mulţi bani în porumbei mai buni dacă ar şti cum să facă porumbeii proşti să devină învingători?  

  Regula nr. 6
            Este important pedigree-ul însa … nu mai mult de atat. Prea mulţi străini evalueaza prea mult acea bucată de hartie şi acesta este un lucru pe care belgienii şi olandezii nu îl pot întelege. De parca pedigreele ar putea să zboare… Cu un porumbel cu origine buna ai doar o şansă mai mare. Cumpăratorii străini caută doar să fie înşelaţi. Nu toţi exportatorii şi importatorii sunt oameni buni. Se întamplă ca proprietarului unui super porumbel să i se ofere mai multi bani dacă el scrie un pedigree mai bun pentru că aşa să valoreze mai mult porumbelul. Responsabili pentru aceasta sunt cumpărătorii care estimeaza prea mult valoarea pedigree-ului. Dacă pedigreele s-ar scrie imediat dupa ce puii ar fi întarcati, deci înainte ca să câştige un concurs, mulţi dintre ei ar fi diferiţi de ceea ce sunt acum. 

  Regula nr. 7
            Campionii niciodată nu antrenează sau nu participa la concurs cu porumbeii care nu se antreneaza în mod normal şi liber, însa aici este o diferentă între antrenament şi antrenament. Porumbeii care zboară în cercuri fără sfârşit în jurul crescătoriei nu se antrenează corespunzător. Cand vine `timpul antrenamentului` ei trebuie să fie în alertă permanentă, cu gâturile ridicate şi să fie pregătiţi să plece în zbor din crescătorie făcând un zgomot asurzitor.
            Trebuie să iasă din crescătorie fără ca să  facă nici măcar un singur cerc în jurul crescătoriei, ci să zboare în linie dreaptă. Cand te intorci şi priveşti dupa ce le-ai dat drumul s-ar putea să nu îi mai zăreşti. Dacă ei stau plecaţi pentru mai mult timp şi apoi se întorc în grupuri mici, obosiţi şi cu aripile atârnându-le puţin, atunci înseamna că vei avea vise frumoase despre concursul care urmează.
            Acum s-ar putea să vă daţi seamă de ce personal nu folosesc steagul pentru a-mi face porumbeii să zboare. Dacă ai nevoie de steag, atunci înseamnă că ai o problemă. Atunci când forţezi porumbeii care nu sunt sănătoşi să se antreneze s-ar putea să le îrautăţeşti condiţia fizică, care şi aşa este una slabă.  

  Regula nr. 8
            În ceea ce priveşte porumbeii buni, nu promovarea este cea care contează ci rezultatele. Însă în ceea ce priveşte rezultatele este bine să se ţina seama de două lucruri:
a. Câţi porumbei a angajat crescatorul la un concurs? Pare frumos atunci când câştigi zece premii. Însa daca acel om a angajat peste 100 de porumbei … nu înseamnă nimic. Colegul său care a câştigat doar 3 premii a fost mult mai bun daca el a participat doar cu 3 porumbei.
b. Mai mult decât atât este foarte important cât de puternica este competiţia. Un loc întâi sau un rezultat impresionant nu înseamna nimic pentru mine. Eu vreau sa ştiu mai multe.`Spune-mi împotriva cui concurezi şi iţi voi spune cât de buni sunt porumbeii pe care îi ai`. 

   Regula nr. 9
            Unii porumbei au defecte atât de mari încat se pot recunoaşte foarte uşor, că sunt porumbei răi însa opusul acestei afirmaţii nu este adevarat. Nimeni nu poate vedea, în mod cert, dacă un porumbel este bun sau nu. Din cauza aceasta crescătorii inteligenţi nu spun niciodatţ `acesta este un porumbel bun`, ci ei zic `este un porumbel drăgut care arată bine` şi acesta este un lucru atât de diferit! `Drăgut` nu înseamnă întotdeauna `bun`. 

   Regula 10

            Din nefericire aşa-numita `boală a porumbeilor tineri` (Adeno-Coli) a devenit o problemă mondială. Dacă puii sunt hrăniti începand cu vârsta de 10 săptămâni sau cu acelaşi amestec de mâncare, se reduc în mod semnificativ şansele unui colaps. Porumbeii tineri devin mult mai vulnerabili dacă li se schimbă amestecul în timpul săptămânii, lucru pe care îl fac foarte mulţi crescători. Hrănindu-i cu un amestec de mâncare mai `uşor` la începutul săptămânii şi cu un altul mai `puternic` în a doua parte a săptămânii riscăm să ne confruntăm cu apariţia acestei boli.  Schimbarea alimentaţiei are un efect mai puternic decât se pare, asupra intestinelor porumbeilor.

Sursa articol :http://ovidiugradinaru.weebly.com/

Niciun comentariu: